Velkommen til min blogg. Her er det litt forskjellig, men mest hobby.

onsdag 23. mars 2011

Deilige boller

Bakte boller en dag jeg hadde så lyst på noe godt. Bollene fylte jeg med ferdig vaniljekrem, og blåbær fra frysen.

Hadde over litt melisglasur også.
NAM...de ble kjempegode!
Denne bolleoppskriften har jeg brukt i mange år nå. Den er virkelig god om jeg skal si det selv. Bollene hever seg godt, blir "løse" og smaker godt. Oppskriften kan brukes om det er fastelavensboller, skoleboller eller skillingsboller man skal lage. Her er oppskriften:

HVETEBOLLER

100 g margarin
3 1/2 dl melk
50 g gjær (1 pakke)
1 dl sukker
2 ts kardemomme
ca. 8 dl hvetemel
1 dl rosiner (kan sløyfes)

Smelt margarin, og ha i melken. Varm blandingen til den er fingervarm.
Smuldre gjæren i en bakebolle, og hell litt av væsken over. Rør ut gjæren.
Hell i resten av væsken. Ha i sukkeret, bland kardemommen i melet og rør det inne. Hvis du vil ha rosinboller, blander du også i 1 dl rosiner.
Rør til deigen er glatt og smidig, det trengs gjerne litt mer mel.
Dekk deigen med plast og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 min.
Kna deigen lett, og trill den ut til en tykk pølse som du deler i fire.
Del hver del i fem jevnstore deler. Trill ut bollene. Etter hev dem i ca 15 min. Vil du ha blanke boller, kan du pensle dem med sammenpisket egg eller melk.
Stek dem midt i ovnen, i 8-10 min i 225 grader.

Vil du ha skillingsboller heller du deigen ut på melet bord, kjevle den ut omtrent så lang du kan få den, og omtrent 20 cm bred.
Smør så et tynt lag smør eller margarin ut over deigen.
Bland sammen 2 ss sukker og 2 ts kanel, og dryss dette over.
Rull deigen sammen til en pølse og skjær den i 1 1/2-2 cm tykke skiver. Etterhev i ca 10 min.
Stek dem midt i ovenen i ca 15 min i 200 grader.

Skal du lage skoleboller, etterhever du bollene i 15 min. Så lager du en fordypning i hver bolle, og legger på en skje med ferdig vaniljekrem.
Stek bollene midt i ovnen i ca 15 min i 200 grader.
La bollene bli kalde. Rør sammen 2 dl melis og 1 ss vann. Smør melisglasuren på bollene og dypp de i kokos.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar